Castelló de Rugat és un poble bonic que els últims anys ha sofrit el greu problema de brutícia i pràcticament abandonament dels nostres carrers.

Hi ha molts punts a millorar de la neteja del nostre poble, però la proposta presentada pel govern per al ple del 6-novembre, únicament modifica i augmenta deliberadament les sancions respectives a l’ordenança, fins a arribar als límits de la desproporcionalitat. De ser aprovada la proposta presentada:

  • “Tirar o abandonar en la via pública residus de xicotet format, com papers, embolcalls i similars”
  • “Regar les plantes col·locades l’exterior dels edificis fora de l’horari establit, si com a conseqüència d’aquesta operació es produeixen abocaments sobre la via pública.”
  • “Llavar tota classe de vehicles, motos en la via pública”

aquests exemples són actes tipificats en l’art. 113 de l’ordenança podrien arribar a costar als nostres veïns i veïnes fins a 200 €, i estem parlant de sancions lleus. Ja si parlem de sancions greus com “Netejar animals en la via pública” fins a 300 €, i les molt greus podrien arribar fins als 500 €.

Els ciutadans i ciutadanes del nostre poble en molts casos no podran fer front econòmicament a aquestes desproporcionades multes. Açò no significa que pensem que aquests actes no hagen de ser sancionats. Han de ser sancionats degudament, però amb la corresponent proporcionalitat.

Deixant a banda la desproporcionalitat, realment l’augment de la multa solucionarà el problema? Amb el temor i la por de ser sancionats amb multes elevadíssimes, realment Castelló de Rugat serà un poble net?

Des de Compromís vegem evident que no. La solució passa per la conscienciació i l’educació abans que el càstig o la sanció. El civisme i l’ajuda de tots els veïns i veïnes en el manteniment d’un poble net, és el camí cap al poble bonic de carrers nets que desitgem. Per molta màxima sanció que s’aplique, la policia local no pot estar vigilant les 24 hores al dia a cada veí del nostre poble. A l’hora de cometre una infracció si un ciutadà nota que no està sent vigilat la cometrà, en canvi, si aquest ciutadà és conscient del mal que produeix no realitzarà la infracció.

És per això que seguint en aquesta línia de conscienciació i educació, presentem l’esmena que podeu consultar des d’ací amb mesures concretes:

ESMENA A LA MODIFICACIÓ ORDENANÇA REGULADORA DE LA NETEJA URBANA I ARREPLEGADA DE RESIDUS.