El passat Divendres 6 de novembre en l’auditori municipal, es va celebrar la sessió ordinària del Ple de l’ajuntament, en la que es van debatre punts molt importants per al nostre poble.
 
Respecte a l’ordre del dia, els primers punts sobre “l’aprovació de les actes anteriors”, “donar compte de la correspondència” i “donar compte de les resolucions de l’Alcaldia”, tots tres van ser aprovats per unanimitat sense suscitar cap intervenció per part dels tres grups municipals.
 
El quart punt sobre “la ratificació de la resolució de l’Alcaldia núm. 28” feia referència a un litigi obert entre l’ajuntament i un particular respecte a l’obertura del carrer Ausiàs March, a la travessia del carrer la font. L’ajuntament havia sigut denunciat per danys en la infraestructura a tercers en l’obra d’obertura d’aquest carrer. Es passava a votar, per tant, l’acord entre les parts per tal de no arribar a juí. Aquest acord suposava el pagament per part de l’ajuntament de 10.638,24 € que costaven els desperfectes causats. Aquest carrer va ser obert l’any 2005 en acord verbal. L’obertura del carrer, ja en la legislatura del Partit Popular, va produir desperfectes a tercers que havien de ser indemnitzats. El pagament d’aquests desperfectes s’havia d’aprovar al ple d’aquell aleshores en el que van succeir els fets, però que mai va ser d’aquesta manera. Per tant la corporació actual havia d’aprovar-lo o no. Finalment per evitar danys majors, des de Compromís juntament amb el PSOE es va votar favorablement la resolució, amb l’abstenció del Partit Popular.
 
El quint punt feia referència a la “Modificació Ordenança Reguladora de la neteja urbana i arreplegada de residus”. Com ja vàrem anunciar, l’única proposta de modificació de l’ordenança des de l’equip de govern era multiplicar per tres les sancions. Arribant d’aquesta manera fins al punt que la sanció més mínima fora de 100 € i les més greus fins a 500 €. D’aquesta manera per exemple: “Tirar o abandonar en la via pública residus de xicotet format, com papers, embolcalls i similars” podria arribar a ser una sanció de fins a 200 €, i estem parlant de sanció lleu entre molts altres exemples. Unes sancions desproporcionades que en molts casos els ciutadans i ciutadanes del nostre poble no podrien fer front econòmicament. Açò no significa que pensem que aquests actes no hagen de ser sancionats. Han de ser sancionats degudament, però amb la corresponent proporcionalitat. Per això mateix des de Compromís vàrem realitzar una esmena en la qual proposàvem educar i conscienciar abans que castigar i sancionar: Realitzar una campanya de conscienciació, habilitar zones perquè els animals realitzen les seues deposicions (Pipicans o similars) i la possibilitat que tot aquell que siga sancionat, amb el seu consentiment previ, puga substituir el deute de la multa amb l’ajuntament per treballs comunitaris destinats a la neteja del poble i que en cap cas substituirien llocs de treball.
 
Com va explicar el regidor de Compromís Damià Martínez al plenari, “els últims dos anys no s’ha interposat CAP sanció. Per tant, el problema de la neteja no és que les sancions estiguen baixes, tal com ho havia enfocat el govern, sinó que el problema és que no s’han estat interposant”. D’aquesta manera, el ple va tombar la proposta del PSOE amb els 6 vots en contra de l’oposició, enfront dels 5 vots del PSOE favorables a la proposta.
 
El sext punt de l’ordre del dia, feia referència a l’aprovació de l’Ordenança Reguladora de la utilització de les instal·lacions del camp de futbol. Arran de l’establiment de gespa artificial, el camp de futbol necessitava una nova regulació en la qual en aquest cas, es proposava que el preu i l’accés al camp de futbol a totes i tots els veïns i veïnes particulars, per a la utilització del camp fora de 2 € per jugador i l’encarregat d’obrir i tancar seria el restaurant l’Almud. El PP va plantejar al mateix ple, que aquest accés a les instal·lacions havia de ser gratuït per a la gent del poble, ja que aquests ja paguen impostos a Castelló. Des de Compromís, fem la següent reflexió: aleshores per aquesta mateixa raó les piscines municipals de tots els pobles haurien de ser gratuïtes? Com bé vàrem explicar al ple, el camp de futbol té unes grans despeses en llum i aigua. Si l’accés fóra gratuït, la massificació podria destrossar la gespa artificial i haver de renovar-la amb prematuritat, amb tot el cost que açò suposa. El camp de futbol igual que les piscines tenen un cost molt elevat en despeses i manteniment. L’entrada de 2 € no suposa un preu desorbitat per fer front a aquestes despeses i ajudar a sufragar el manteniment. D’aquesta manera es va aprovar aquest punt amb els vots a favor de Compromís i el PSOE, i el Partit popular es va abstenir.
 
El punt sèptim, sobre l’expedient de modificació de crèdits dels pressupostos de l’any 2015 bàsicament posava damunt la taula el moviment de diners d’algunes partides de diners que havien estat inoperants, a altres en les que feien falta. Va ser aprovat per unanimitat.
 
El punt octau, també aprovat per unanimitat donava la concessió de compatibilitat de serveis a la treballadora Social Elena Puig Reig, per poder realitzar la tasca de docència en hores que no es superposaven amb la seua tasca de treballadora social.
 
El nové punt, feia referència a la moció presentada pel grup municipal Compromís per l’eliminació de les violències masclistes a Castelló de Rugat. Amb motiu de la marxa estatal del 7 de novembre, el regidor Damià Martínez presentava aquest important punt en el qual es proposava col·locar cada any el 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència contra les Dones, a la façana de l’ajuntament una pancarta violeta amb el lema ‘Contra les Violències Masclistes’ i promoure la participació ciutadana en les diferents manifestacions i marxes. D’igual forma mantenir cada dia de l’any, tots els anys, els recursos personals, materials i polítics per a la igualtat, per a la prevenció i l’atenció jurídica, social i psicològica a les víctimes de violència masclista, i dissenyar estratègies d’actuació i elaborar els pressupostos municipals amb perspectiva de gènere. La moció va ser aprovada per tots els grups municipals per unanimitat.
 
El desé punt, d’igual forma, també va ser una moció presentada pel grup municipal Compromís per exigir un #FinançamentJust per a totes i tots els valencians. No volem ser ciutadans de segona, i per això tampoc volem que el País Valencià siga la comunitat autònoma pitjor finançada de l’estat espanyol. Som l’única comunitat autònoma pobra que paga com si fóra rica. Per això mateix el ple va decidir aprovar per unanimitat la moció de Compromís per exigir un finançament just.
 
L’onzé punt, feia referència al protocol per als desnonaments. Compromís en l’anterior ple va posar damunt la taula aquest tema tan important per a totes i tots amb la presentació de la moció contra els desnonaments, que va donar pas a la posada en d’acord entre els tres grups municipals per establir un protocol contra els desnonaments. El protocol suposa poques variacions respecte a la moció presentada per Compromís a l’anterior ple. D’aquesta manera, la Policia local no participarà en l’execució en si de cap desnonament, mitjançant serveis socials l’ajuntament farà d’intermediari en processos d’execució hipotecaria, i finalment es donarà compte a totes les entitats bancàries perquè subscriguen aquest acord.
 
L’últim punt abans de les preguntes, va ser l’aprovat per unanimitat per a la sol·licitud de l’auditori econòmica a la sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana. El nostre vol saber i tenim dret a saber en què s’han gestionat els diners.
 
Finalment i per tancar el ple, el nostre regidor Pasqual Santjoan, va realitzar la següent pregunta, en l’apartat de torn obert de paraules: “Hem observat que s’està realitzant una neteja dels carrers amb maquinària i treballadors externs. Quin acord o conveni s’ha realitzat amb aquesta empresa de neteja?” L’equip de govern, va respondre que s’estava produint una neteja d’una empresa externa a canvi de la famosa agranadora “Castelló ben net”. A canvi, d’aquesta agranadora, l’empresa externa interessada estava realitzant una neteja que duraria fins al dissabte passat.
 
Podeu vorer el plenari íntegrament des del següent enllaç:
https://www.youtube.com/watch?v=G65jFyKhDeo