Dimarts, 24 de novembre, en l’auditori municipal, es va celebrar una sessió extraordinària del Ple de l’ajuntament, en la que es van debatre els següents punts:

1.- “Modificació Ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa per Entrades de Vehicles a través de les Voreres i Reserves de Via Pública per a Aparcament Exclusiu, Parada de Vehicles, Càrrega i Descàrrega de Mercaderies de qualsevol classe.”

En aquest punt, des del govern es proposava que les obres de rebaixada del rastrell, la seua col·locació etc. les despeses foren a càrrec del titular que ho sol·licite. Fins al moment, aquest punt era gratuït, és a dir, l’ajuntament rebaixava els rastrells de manera gratuïta.

Posteriorment, es proposava que els aparcaments exclusius es cobraren a 18€ per metre lineal, o metre quadrat a l’any.
Des de Compromís, vàrem fer una lectura positiva sobre aquest punt i ens pareix una mesura adequada per això vàrem votar a favor d’aquest punt. Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

2.- “Al·legacions presentades al text refós de la modificació puntual núm. 4 del PGOU, i aprovació provissional.”

Aquest punt tracta sobre l’expropiació del rajolar dels Boronats . És un punt molt extens en el que bàsicament les persones propietàries de l’expropiació han realitzat una sèrie d’al·legacions. En informe del tècnic de l’ajuntament es sol·licita que es desestime aquestes al·legacions.

El grup municipal del Partit popular va considerar en el mateix ple, que era un punt molt extens per al temps que s’ha tingut per a consultar tots els papers i va proposar posposar la votació del punt. El govern del PSOE va acceptar la proposta del PP, i va posposar a un altre ple la votació del punt.

3.- “Aprovació Projecte de les obres de: “ACONDICIONAMENT DE L’EDIFICI DE LES ANTIGUES ESCOLES COM A CENTRE PÚBLIC DE LECTURA” (PIFS)”.

Aquest va ser el punt més tens i convuls del plenari. En aquest punt el grup municipal Compromís, vàrem sotmetre a votació del ple una esmena (Podeu consultar des d’ací: http://castelloderugat.compromis.net/…/esmena-a-laprovacio…/ ).

Bàsicament la proposta des del govern del PSOE era canviar de lloc la biblioteca a les escoles velles. Tal com va explicar el GM Compromís al ple, l’edifici de les Escoles Velles de Castelló de Rugat és una construcció de l’any 1953 que actualment s’ha convertit en tot un edifici emblemàtic per al poble. Fins al moment han sigut destinades a classes per a majors, classes de gimnàstica, ioga, classes en què s’imparteixen cursos variats, etc. Actualment la seua infraestructura perillava a causa del pas dels anys i pareixia evident que necessitava una rehabilitació, i així es va plasmar al programa electoral de Compromís per Castelló de Rugat.

El passat dijous 6 d’agost del 2015 es va realitzar el primer fòrum de participació ciutadana d’aquesta legislatura en el que van participar quasi 200 persones del poble. En aquest fòrum, democràticament Castelló de Rugat va decidir que els diners que Diputació destinaria al poble anirien a parar a la rehabilitació de les “Escoles Velles” com a Centre Cultural. D’aquesta manera ho va fer públic l’ajuntament.

Tal com explicava el regidor Damià Martínez de Compromís al ple: “Sorprenentment, ara a novembre, i quan falten pocs dies perquè acabe el termini per sol·licitar l’ajuda a la diputació, l’ajuntament presenta en el seu ordre del dia en aquest propi ple un projecte , que des de l’oposició no hem tingut l’oportunitat de consultar, i unilateralment sense cap consens s’ha modificat perquè siga un trasllat de la biblioteca, i no un centre de cultura tal com va decidir Castelló de Rugat al fòrum de participació.”

La tensió al ple va augmentar, però Compromís es va mantenir ferm en la decisió de no anar contra la voluntat democràtica popular del fòrum de participació, i no acceptar la rehabilitació de les escoles velles com a centre públic de lectura que proposava el govern del PSOE. En aquest sentit, el jove regidor puntualitzava “La cultura no és únicament lectura. La cultura és també música, dansa, pintura, teatre, etc. El centre cultural al qual la gent va votar, anava a ser un centre on les associacions culturals del poble com el teatre, la coral, els acordions, els ballets, etc. anaven a tenir accés. Amb la construcció d’una sala de lectura que suposarà el silenci absolut a tot l’edifici, exclourà l’activitat de les associacions culturals que tant necessiten aquest centre cultural.”

Tenint en compte, la nul·la predisposició de Compromís a anar en contra de la voluntat del fòrum; a anar contra les associacions culturals; i la falta de consens entre el govern i les forces de l’oposició per presentar aquest projecte, Compromís va proposar la modificació del projecte perquè siga en un futur el centre que aculla la cultura de tot el poble com a element vertebrador de la cultura a Castelló de Rugat.

Finalment es va passar a la votació de l’esmena presentada per Compromís que va ser aprovada per majoria amb els vots en contra del PSOE. Per tant, el projecte es modificarà per tal que es realitze la rehabilitació de les Escoles Velles com a Centre cultural, i no com a centre públic de lectura.

4.- “Atorgament de Poders de Representació Processal.”

Aquest punt es per atorgar els poders necessaris per a representar a l’ajuntament en els múltiples juís oberts de les legislatures dels anteriors governs. Va ser aprovat per unanimitat.

5.- “Canvi de denominació del Museu de la Gerra de Castelló de Rugat”

En aquest punt, des del govern es proposava el canvi de nom de “Museu de la gerra” a “Museu de la gerra Evarist Navarro”.
Aquest punt, és un punt que ens agrada especialment a Compromís. Tots els pobles no han tingut l’orgull de tenir entre els veïns i veïnes de Castelló de Rugat un artista de gran renom com ha sigut Evarist. És tot un honor que tinga el seu reconeixement amb aquest canvi de nom i per això des de Compromís vàrem votar a favor. Però abans, el regidor de Compromís Pasqual Sanjuan va reflexionar sobre la falta de consens entre el govern i les diferents forces polítiques perquè aquests canvis de nom de carrers, places, museus etc. siguen consensuats entre totes i tots els partits polítics perquè si algun nou alcalde entre a presidir el consistori en els següents anys, no puga canviar aquest nom.

6.- Elecció membres Meses Electorals per a les Eleccions Generals que tindran lloc el dia 20 de desembre de 2015.

Aquest punt, va ser un procés aleatori per a conéixer les persones que han de formar part de les meses electorals. Les persones elegides aleatòriament rebran la corresponent notificació.