Ahir dimarts, 22 de desembre, en l’auditori municipal, es va celebrar l’ultima sessió ordinària del Ple de l’ajuntament d’aquest any 2015. Es van debatre els següents punts:

1. Aprovació, si escau de les Actes de les sessions anteriors.
2. Donar compte de la correspondència.
3. Donar compte de Resolucions de l’Alcaldia.

Aquests punts són de caràcter formal, i els tres van ser aprovats per unanimitat.

4. Aprovació del Pressupost Municipal per a l’any 2016

Tal com Compromís va realitzar #AmbTransparència un dia abans explicant els pressupostos en assemblea oberta, des del govern es va decidir recollir aquest model i portar-lo al ple. L’encarregat d’explicar els pressupostos va ser l’alcalde Antonio Esquinas. Una vegada presentats els pressupostos, des de Compromís va prendre la paraula el nostre regidor, Pasqual Sanjuan per explicar que des del nostre grup municipal, pensem que independentment de si es governa en majoria o es governa en minoria, sempre s’hauria d’intentar buscar el consens més gran possible. La falta de diàleg mai pot faltar, com ha passat fins ara. D’aquesta manera, reconeguem i valorem positivament el canvi d’actitud del govern i el seu interés en què aquests pressupostos, que ahir arribaren al ple, foren fruit del diàleg i consens.

Uns pressupostos que gràcies a la participació de la resta de forces polítiques veurà incrementada la partida per a l’escola infantil en 5.000 € que ens podrien permetre per exemple començar la rehabilitació de l’aula per a xiquets de 0 a 1 any.
Uns pressupostos que gràcies a la proposta del grup compromís destinaran 3.000 € en una nova partida per a projectes mediambientals.

Uns pressupostos que faran possible augmentar un 14% la partida destinada per a la neteja viaria, i que a més a més, contemplaran l’habilitació de zones per a animals domèstics (pipi cans) .

Així com una reserva pressupostaria proposada pel nostre grup perquè els veïns i veïnes de Castelló de Rugat elegisquen en què gastar aquests diners mitjançant mecanismes de participació directa.

En aquest punt, per a la sorpresa del nostre regidor Pasqual, tal com s’havia explicat a la presentació dels pressupostos al ple, apareixia com una proposta del govern i s’ometia la proposta de Compromís en la presentació . Cal aclarir que malgrat tot i que el govern del PSOE establira a la presentació dels pressupostos que aquest apartat era part d’una proposta d’ells, no és així tal com es pot comprovar als esborranys que ens van remetre. En cap punt apareixia cap partida de participació ciutadana i és per això que Compromís va voler emfatitzar en aquest aspecte i arran d’aquests esborranys vàrem realitzar la nostra proposta per establir aquest punt.

Suposadament, tal com explica el PSOE ja estava previst en l’apartat que s’anomena INVERSIONS encara que no apareguera d’aquesta manera. Arran de la proposta de Compromís s’ha establert d’aquesta manera com a “Castelló participa “tal com va reconéixer l’alcalde al ple.

Finalment, el nostre regidor va concloure la seua intervenció donant l’enhorabona pel consens al qual s’ha arribat.

El Partit Popular, mitjançant el seu portaveu ,Dani Bataller, en la seua intervenció assegura que el grup Municipal Compromís s’ha apropiat de les seues propostes en establir igual que ells una millora en la partida pressupostària de l’escola infantil i dels camins. A més, acusa a Compromís de “no anar en la feina feta”. Curiós punt de vista, ja que si d’alguna cosa podem estar segurs és que treball no hem parat de fer. En aquest sentit estem segurs que cadascú pot valorar i comprovar la feina que fem els diferents partits polítics de Castelló de Rugat i traure les seues pròpies conclusions Emoticón wink . També ens pareix curiós que el Partit Popular acuse a Compromís “d’apropiar les seues propostes”, ja que les tres forces van presentar el mateix dia les seues propostes per escrit. (Que a més nosaltres vàrem publicar i podeu comprovar des d’ací:http://castelloderugat.compromis.net/…/proposta-de-modific…/ ).

El Partit popular s’agafa a què abans de presentar les propostes va haver-hi comunicació en una reunió entre els tres partits polítics sobre els punts que caldria millorar dels pressupostos. Fent una primera lectura de l’esborrany pressupostaria, els diferents representants van entaular converses sobre els punts que probablement caldria millorar. El partit popular va comentar que el punt sobre els camins caldria estava baixet. Ni molt més lluny es tracta d’una apropiació de la seua proposta per haver realitzat aquest comentari, ja que des de Compromís també enteníem que aquest punt s’havia de millorar, però si el Partit Popular vol voreu d’aquesta manera demanem disculpes.
En conclusió, i eixint de la disputa de les apropiacions o no de les propostes, les propostes de Compromís igual que tots els pressupostos han sigut fruit d’un consens. És en aquest aspecte en el qual ens quedem.

Aquest punt, i per tant, els pressupostos per al 2016 van ser aprovats per unanimitat.

5. Al.legacions presentades al Document Refós de la Modificació puntual núm. 4 del PGOU, i la seua Aprovació Provisional.

Aquest punt, va ser un dels punts que es va debatre en l’anterior plenari i que va ser posposat i retirat de l’orde del dia.
En aquesta ocasió, el nostre regidor Pasqual, cita al ple que és un tema de caràcter molt complicat fruit de gestions anteriors discutibles.

Hi ha un procés judicial obert, on a més, hi ha un informe dels tècnics que ens diuen una cosa, i a més els veïns i veïnes afectats ens diuen altra.

Des del grup municipal vàrem considerar poc oportú aprovar o denegar una cosa tan incerta. Des de Compromís ens vàrem posicionar en que la millor opció per al nostre grup va ser l’abstenció que posteriorment es realitzaria en la votació.

El Partit Popular va seguir la línia de Compromís i amb els vots a favor del partit socialista i les abstencions de Compromís i el PP, va ser aprovat aquest punt.

Per acabar, es va passar a l’últim punt de torn obert de paraula.

Podeu veure el plenari des d’ací:

https://youtu.be/C94oQpcu0Yg