Ahir divendres, 26 de febrer, en l’auditori municipal, es va celebrar la sessió ordinària del Ple de l’ajuntament. Es van debatre els següents punts:

1. Aprovació, si escau de les Actes de les sessions anteriors.
2. Donar compte de la correspondència.
3. Donar compte de Resolucions de l’Alcaldia.

Aquests punts són de caràcter orgànic i formal, i els tres van ser aprovats per unanimitat.

4. Modificació règim de sessions del Ple de la Corporació.
En aquest punt l’equip de govern va realitzar una proposta per canviar la periodicitat de les sessions del ple que actualment estaven celebrant-se l’últim divendres de cada mes parell. Aquesta modificació ve donada pel suggeriment d’una de les associacions que fa ús de l’auditori al mateix temps que es celebra el ple. L’equip de govern va proposar canviar el dia del ple a dijous.

Des de Compromís, vàrem expressar l’enteniment del problema i per tal de buscar una solució consensuada amb totes les forces polítiques i amb l’associació, vàrem proposar una reunió amb els portaveus de cada grup polític i amb la presidència de l’associació. La proposta de Compromís va ser acceptada i aquest punt de l’orde del dia va ser retirat.

5. Moció presentada contra la corrupció.
Aquesta moció presentada per la federació valenciana municipis, tractava resumidament de condemnar la corrupció a la qual hem sigut exposats totes i tots els ciutadans, i prendre consciència per part dels càrrecs públics per tal d’evitar aquest fenomen tan perjudicial per a la democràcia.
Des de Compromís per Castelló de Rugat, vàrem expressar la nostra màxima condemna a la corrupció que portem sofrint els valencians i valencianes durant molts anys, i que per desgràcia hui en dia continuen ocupant portades i telediaris. El poble valencià és un poble honest i treballador i res té a veure amb aquesta gent que ha gestionat en benefici propi els diners de totes i tots. Al que respecte a l’àmbit local, el nostre regidor Pasqual Sanjuan va convidar a l’equip de govern a prendre mesures concretes al nostre poble per evitar que es done cap cas de corrupció.
Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat.

6. Moció presentada sobre commemoració del Dia Internacional de la Dona.
Igual que l’anterior, aquesta és una moció presentada per la federació valenciana de municipis que tractava sobre la necessària lluita de la igualtat de la dona i l’home amb l’arribada d’un dia de referència tan important com és el 8 de Març, dia internacional de la dona.
Des de Compromís per Castelló de Rugat, el nostre regidor Pasqual Sanjuan, va aprofitar el seu torn de paraula per condemnar el masclisme, com ja hem fet en altres mocions presentades pel grup municipal Compromís, amb l’esperança que tant el 8 de març com la resta siguen dies de reivindicació i lluita per la igualtat i el feminisme.
Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat.

7. Moció presentada pel Grup Municipal Socialista sobre derogació de la Llei 27/2013 de Racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local.
Aquesta moció presentada pel grup socialista, és una moció que demana la derogació de la llei 27/2013 en la que obliga als ajuntaments a pagar els superàvits als bancs i no poder, aleshores, reinvertir-los socialment en la ciutadania.
Des de Compromís vàrem expressar la nostra aprovació al rebuig d’aquesta llei, ja que considerem que primer estan les persones que els bancs. Però, el nostre regidor Damián Martínez, va recordar al grup socialista que aquesta llei ve precedida pel canvi en la constitució que va realitzar tant PP com PSOE l’any 2011 per reformar ràpidament l’art. 135. En aquesta modificació tant el Partit Popular com el Partit socialista van pactar l’estabilitat pressupostària de totes les administracions públiques que va suposar la priorització de pagar el deute als bancs, abans que atendre per exemple les pensions, l’educació, la sanitat, i en general els serveis bàsics de la ciutadania. Per tant, des de Compromís vàrem esmenar la moció per tal d’afegir en els acords la modificació de l’art. 135 de la Constitució.
El partit socialista va acceptar l’error del seu partit en la modificació de l’art. 135 i va recolzar l’esmena de Compromís amb els vots en contra del Partit Popular. Finalment, una vegada aprovada l’esmena, la moció va ser aprovada per unanimitat.

8. Moció presentada pel Grup Popular sol·licitud de subvenció per l’IBI agrari.
En aquesta moció presentada pel grup popular, se sol·licita a la Generalitat Valenciana que destine fons de la partida de contingència dels PGV a alleujar la càrrega impositiva dels agricultors subvencionant la totalitat de l’IBI agrari que aquests paguen als ajuntaments.
En aquest punt, des de Compromís vàrem trobar oportú realitzar un aclariment sobre l’IBI, ja que l’IBI és un impost que cobrem les entitats locals, però que depén totalment del ministeri d’hisenda que casualment governa el Partit Popular. Com va explicar el nostre regidor Damián Martínez, la nostra comunitat autònoma és l’única que paga com si fórem rics a l’estat espanyol, però que som pobres, és a dir, estem infrafinançats. Fins i tot, en anteriors sessions d’aquest ple es va aprovar per tots els grups locals la moció presentada pel grup Compromís per exigir un finançament just per al nostre territori. Per tant, vàrem explicar que no és a Conselleria qui s’ha de demanar que es faça càrrec de pagar l’IBI rústic, sinó que s’hauria de demanar al govern espanyol des del ministeri d’hisenda que té la capacitat de regular aquest impost o fins i tot eliminar-lo des dels seus decrets de sequera on fan les compensacions a agricultors.
Per tant, des de Compromís vàrem esmenar aquesta moció per sol·licitar-ho a qui realment correspon, però no va ser aprovada amb l’abstenció del partit socialista i amb els vots en contra dels populars.
Finalment, la moció va ser aprovada únicament amb els vots del PP i amb les abstencions de Compromís i PSOE.

9. Moció presentada pel Grup Popular sobre la plaga de processionària del pi
En aquesta moció els populars sol·licitaven instar al consell a adoptar de manera immediata les mesures d’urgència necessàries per a frenar les plagues de processionària en les Zones del nostre territori.
Des de Compromís vàrem agrair que es posara aquest important tema damunt la taula, però vàrem aprofitar el nostre torn per a aclarir que la processionària de pi, al contrari de com se sol pensar, no mata els pins. Per tant, la plaga del pi realment és un problema preocupant per representar un perill per a la salut de les persones i animals. En segon lloc, també vàrem remarcar que hi ha mesures de prevenció que es poden sol·licitar a través de Diputació, i finalment tenint en compte que els tractaments contra la plaga de la processionària dels pins no es poden aplicar de forma general sense perjudicar a altres espècies i que com hem pogut saber un tractament general és perjudicial per a la nostra natura i per altres espècies, algunes d’elles, espècies depredadores de la mateixa processionària que agreujarien el problema.
Amb la finalitat de millorar la moció presentada, vàrem arribar a l’acord amb la resta de forces, per afegir el següent punt que proposàrem: “L’equip de govern es compromet a sol·licitar en temps i forma a través de diputació l’actuació de les brigades perquè s’aplique el pla de prevenció ja existent per als anys vinents”
Finalment, la moció va ser aprovada per unanimitat.

10. Acord pel qual s’insta a l’Ecma. Diputació Provincial de València a la millora de les condicions de finançament del conveni per a la prestació dels Serveis Social Generals de l’Agrupació de Municipis de Castelló de Rugat, La Pobla del Duc, Benicolet, Salem, Terrateig, Ràfol de Salem, Rugat, Pinet, Montitxelvo i Aielo de Rugat.
Aquest acord, com explica el seu nom, es tracta de sol·licitar a Diputació una millora de les condicions de finançament del conveni per a la prestació dels serveis socials generals. Ha sigut un acord consensuat entre tots els pobles que formen part de l’agrupació, i que en aquest ple també va ser aprovat per unanimitat.

11. Reglament del Servei d’Atenció domiciliaria de l’Agrupació de Municipis de Castelló de Rugat, La Pobla del Duc, Benicolet, Salem, Terrateig, Ràfol de Salem, Rugat, Pinet, Montitxelvo i Aielo de Rugat.
D’igual manera que l’anterior punt, es va establir una regulació en forma de reglament per al servei d’atenció domiciliaria de l’agrupació de municipis que va ser aprovat per unanimitat.