El passat divendres, 29 d-abril, en l’auditori municipal, es va celebrar la sessió ordinària del Ple de l’ajuntament. Es van debatre els següents punts:

1. Aprovació, si escau de l’Acta de la sessió anterior.
2. Donar compte de la correspondència.
3. Donar compte de Resolucions de l’Alcaldia.

Aquests punts són de caràcter orgànic i formal, i els 2 van ser aprovats per unanimitat.

4. Creació del Banc de Terres Agrícoles de Castelló de Rugat i aprovació del seu Reglament.

En aquest punt, des de l’equip de govern es proposava la posada en funcionament i creació d’un banc de terres, en el qual l’ajuntament faria d’intermediador entre les terres desusades i les persones que volgueren utilitzar un terreny.
El nostre portaveu, Pasqual Sanjuan, va posar en valor la proposta i finalment va ser aprovada per unanimitat

5. Modificació del Pla Local de Cremes.

L’agent forestal va comunicar a l’ajuntament que s’havia d’adaptar el pla de cremes que estava vigent. És per això que va ser aprovat per unanimitat la proposta d’adaptació.
En la zona A s’ha augmentat i serà de dilluns a dissabte des de l’eixida del sol fins dues hores abans de la posta de sol. En la zona B no s’ha augmentat perquè hi ha més perill d’incendi.

6. Inici d’expedient per a la resolució del PAI-4 “Eixample del Molí”.

Aquest punt es tracta d’una sèrie d’irregularitats respecte a certes obres del polígon, ja que l’empresa urbanitzadora ha tingut dificultats econòmiques i aleshores des de l’ajuntament s’ha iniciat un expedient per a llevar-li la capacitat urbanitzadora. Mitjançat la fiança dipositada acabar les obres per a que empreses que pogueren estar interessades puguen ocupar el polígon.
Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

7. Ratificació Modificació Estatus Consorci Provincial de Bombers de la província de València, i nomenament de representants.

Aquest punt es va portar a ple per petició del mateix Consorci sobre la necessitat de regularitzar la situació actual ratificant la modificació dels seus estatus i nomenar un representant de l’ajuntament.

Aquest punt va ser aprovat per unanimitat

8. Moció presentada pel Grup Municipal Compromís per Castelló de Rugat per la prevenció i intervenció del “Bullying” o assetjament escolar.

9. Moció presentada pel Grup Compromís per Castelló de Rugat per a la prevenció i intervenció de la LGTBfòbia en les aules.

10. Moció presentada pel Grup Municipal Compromís per Castelló de Rugat per una educació pública: No a la LOMQUE, les retallades ni el 3+2.

Aquestes mocions presentades pel grup municipal Compromís varen ser argumentades conjuntament pel nostre regidor, Damián Martínez.

Els xiquets o xiquetes que són assetjats, ho descriuen com un autèntic infern quotidià. I això té unes conseqüències molt greus per a eixa persona, perquè l’etapa d’assetjament sol ocórrer sempre en el període de la vida en què eixe adolescent està desenvolupant la seua personalitat. El 70% dels joves confirma que ha sofrit assetjament alguna volta en qualsevol dels seus tipus. Parlem quasi d’1 de cada 3 xiquets. L’assetjament s’augmenta de forma flagrant en casos en què els xiquets o xiquetes siguen lesbianes, gais, transsexuals o bisexuals. Estem parlant de la LGTBfòbia. El 50% d’aquest col·lectiu admet que ha sofrit assetjament homofòbic cada dia o freqüentment.

És per això que des de Compromís amb aquesta moció sol·licitàvem a l’ajuntament l’adopció de mesures concretes per a eradicar tot tipus d’assetjament al nostre poble.
No podíem, finalment, oblidar parlar de la Llei educativa del senyor Wert, la LOMQE. Que lluny de combatre tot açò, el que pareix que fa és fins i tot fomentar-ho, ja que:

  •  Elimina l’assignatura d’ètica, i educació per a la ciutadania, amb el seu tractament de la igualtat entre els sexes, el respecte de l’orientació sexual i a la diversitat afectiu sexual, recomanades per les institucions europees i avalada per diverses sentències del Tribunal Suprem.
  • A més, també fomenta els centres educatius que segreguen a l’alumnat en funció del seu sexe i reforça l’assignatura de Religió, amb la seua particular visió del paper social de les dones que deuen complir , i les seues creences en matèria de sexualitat que tant perjudiquen les dones.

I una llarga llista de motius… Que per sort el Congrés ha escoltat, i ha decidit paralitzar aquesta llei en el transcurs d’este mateix mes d’abril amb els vots a favor de la majoria d’esquerres que estava formada al congrés. Però amb l’abstenció dels companys de viatge del PSOE: Ciudadanos, i amb els vots del PP.

Quan vàrem presentar aquesta moció el 25 de febrer, encara no hi havia acords de govern ni res per l’estil i el que preteníem era pressionar al nou govern, però amb la seua votació i paralització vàrem demanar la retirada d’aquesta última moció per haver assolit els objectius que preteníem.

El Partit Popular, respecta a aquest punt, va demanar incloure en la moció que també s’inclogueren altres administracions com la diputació o el Consell, tot i que des del consell ja s’estan prenent mesures al respecte.

El punt va ser anyadit i la bateria de mesures educatives va ser aprovada per unanimitat.

10. Pla Municipal d’Immigració i Integració Social.

Vinguen d’on vinguen, i vagen cap on vagen, som persones i som iguals. És per això que des de Compromís entenem aquest Pla necessari per a la integració social de totes i tots.
Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

11. Moció presentada pel Grup Compromís per Castelló de Rugat per la memòria històrica i retirada de plaques franquistes.

A l’estat espanyol comptem amb més de 150.000 desapareguts, 2.300 fosses comunes sense exhumar, més de 30.000 xiquets robats, milers de ciutadans executats en judicis sumaríssims, exiliats forçosos o enviats deportats a camps de concentració, víctimes vives maltractades o torturades amb les consegüents seqüeles físiques i psíquiques que en ells perviuen. Tot, conseqüència de la dictadura franquista que manté la impunitat dels delictes de lesa humanitat denunciats des de Nacions Unides i per les Associacions de Memòria Històrica.

L’únic que demanàvem en aquesta moció és que es complica la llei. En especial la Llei de Memòria històrica i el seu art. 15:

Art. 15.1. “Las Administraciones públicas, en el ejercicio de sus competencias, tomarán las medidas oportunas para la retirada de escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación, personal o colectiva, de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de la Dictadura. Entre estas medidas podrá incluirse la retirada de subvenciones o ayudas públicas.”

El Partit Popular es va excusar en que s’havia de consultar als veïns i veïnes de les façanes propietaries per a llevar aquestes plaques. Curiosament, açò del que estaven parlant el partit popular estava totalment recollit en la moció presentada per Compromís, ja que literalment deia: “En els casos que depenga de l’arbitri de la comunitat de veïns, que inste o promoga (l’ajuntament) a aquestes a llevar-les”.

Finalment, la moció va ser aprovada amb els vots del PSOE i Compromís, amb l’abstenció del PP

13. Precs i preguntes.

Des de Compromís, recollint la preocupació dels veïns i veïnes, vàrem presentar un prec perquè se solucionara la malaltia que estaven sofrint les paleres de l’ermita, ja que el seu aspecte era que estaven en greu estat de salut.
El regidor Hèctor Soler, ens va comunicar que l’única mesura possible, segons els tècnics, és la seua retirada, ja que no són autòctones i fins i tot, són un paràsit.