El passat divendres, 8 de juliol, en l’auditori municipal, es va celebrar la sessió ordinària del Ple de l’ajuntament. Es van debatre els següents punts:

1.- Aprovació, si escau de les Actes de les sessions anteriors.
2.- Donar compte de la correspondència.

Aquests punts són de caràcter orgànic i formal, i van ser aprovats per unanimitat.

3.- Donar compte de Resolucions de l’Alcaldia.

Des de Compromís no vàrem poder obviar parlar de la resolució d’alcaldia núm. 61/2016 per la que l’alcalde dictava impossibilitat per realitzar el plenari que s’hauria d’haver realitzat el passat divendres 27 de juny. Una impossibilitat inexistent que casualment coincidia en l’acte de campanya del partit socialista.
Des de Compromís vàrem lamentar la falta de comunicació que té l’equip de govern amb l’oposició i en especial entre forces progressistes, en coses tan bàsiques com canviar el ple de dia. En canvi, van preferir actuar de forma unilateral, al·legant una impossibilitat inexistent per a canviar un plenari que coincidia amb el seu acte de campanya. En teoria, aquesta anava a ser la legislatura del canvi i del diàleg. I no, la d’actuacions tradicionals i unilaterals.

4.- Donar compte de l’Aprovació de la Liquidació del Pressupost Ordinari de l’any 2015.

Amb caràcter previ, es va reunir la comissió de comptes conformada per membres de les tres forces polítiques per explicar la liquidació del pressupost ordinari de l’any 2015 amb caràcter positiu que obligatòriament per llei ha d’anar a sufragar deute.
Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

5.- Ratificació de l’Acord adoptat per la Junta de Govern Local de “Cessió de terreny a Iberdrola Distribución Eléctrica S.A.U. per a instal·lació d’un centre de transformació d’energia elèctrica.”

Es tracta d’un acord adoptat per la junta de govern en el que se li cedeix un espai de terreny a l’empresa Iberdrola per tal que puga ubicar l’equipament necessari per a donar servei als veïns i veïnes del poble.
Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

6.- Expedient de Resolució del PAI-4 “Eixample del Moli”.

Aquest punt es tracta d’una successió de punts debatuts en anteriors plenaris. Es tracta d’una sèrie d’irregularitats respecte a certes obres del polígon, ja que l’empresa urbanitzadora ha tingut dificultats econòmiques i aleshores des de l’ajuntament s’ha iniciat un expedient per a llevar-li la capacitat urbanitzadora. Mitjançat la fiança dipositada per l’empresa acabar les obres perquè empreses que pogueren estar interessades puguen ocupar el polígon.
Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

7.- Conveni amb la Diputació de València per a la millora d’Accessibilitat del Portal Corporatiu.

La Diputació de València ha posat a disposició dels ajuntaments una sèrie de millores en el portal web dels ajuntaments per trencar barreres amb persones que puguen tenir dificultats físiques per a accedir, com ceguera. D’aquesta manera apropar a totes i tots l’accés al portal web.
Aquest punt va ser aprovat per unanimitat i per tant s’actualitzarà el portal web.

8.- Sol·licitud d’Adhesió al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia.

La comissió europea va llançar el nou Pacte d’Alcaldes pel clima i l’energia que en el passat plenari es va proposar debatre a Castelló de Rugat. Totes les propostes que vagen encaminades a la protecció del medi ambient, des de Compromís les valorem molt positivament. El medi ambient està greument perjudicat i a més estem hipotecant el nostre futur i el de les nostres generacions futures.
Per tot això vàrem votar a favor, i a més vàrem remarcar en el ple que aquests posicionaments no foren únicament simbòlics, sinó que començarem a prendre consciència i començarem a actuar totes i tots des de tots els àmbits per a canviar el model productiu cap a un model més sostenible.
Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

9.- Moció per a impulsar un perfil lingüístic en les Entitats Locals.

La llei estableix que els funcionaris han de saber dirigir-se als administrats en qualsevol de les dues llengües oficials. Per tant el requisit lingüístic en les administracions ens pareix una proposta encertada per a començar a dignificar la nostra llengua a tot arreu del territori.
Per tot això, des de Compromís vàrem votar a favor i va ser aprovat per unanimitat.

10.- Moció presentada pel Grup Compromís sobre el dia de l’Orgull Lèsbic, Gai, Transsexual i Bisexual (LGTB).

El dia 28 de juny vam celebrar l’orgull de la diversitat sexual, familiar i de gènere a Castelló de Rugat amb la penjada de la bandera de l’arc de Sant Martí que simbolitza l’orgull LGTB.
Eixe dia en 1969 es van produir diverses revoltes en Stonewall (EEUU) per denunciar la criminalització a la qual estaven sotmeses les persones lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Aquelles revoltes van suposar l’inici del moviment contemporani per la igualtat i la dignitat. El que ara és un dia de celebració, en aquell temps van suposar unes importants revoltes.
Per tot això, vàrem traslladar els punts de la comunitat LGTBI+ al plenari:

  •  Posar en marxa mesures per a promoure el respecte cap a la diversitat sexual i de gènere en l’àmbit educatiu, familiar i festiu.
  • Instar al Ministeri de Sanitat a què retorne a la cartera de serveis bàsics el dret a l’accés a la reproducció assistida per a parelles de dones i dones solteres.
  • Instar al Govern Central per demanar l’aprovació d’una llei integral trans.
  • Donar suport a l’associacionisme LGTB a través de la realització conjunta d’accions de sensibilització, especialment en l’àmbit infantil i juvenil.
  • Penjar, amb motiu del dia de l’Orgull LGTB, la bandera de l’arc iris al balcó de l’Ajuntament.

La moció de Compromís va ser aprovada per unanimitat

11.- Moció de la Diputada delegada d’Assessorament Municipal, Assistència, Defensa en Judici i Plans d’ocupació sobre el règim de cotització dels professionals al servei de xicotets municipis.

Des de Compromís per Castelló de Rugat pensem, i així ho vam traslladar al ple, que la diputació està per treballar per la igualtat entre pobles. Si s’elimina la firma de convenis de col·laboració amb els col·legis professionals per a prestar serveis, els xicotets Ajuntaments no podrem fer-se càrrec dels costos que suposa tenir un ampli personal, funcionariat, etc.

Per tot això, des de Compromís vàrem votar a favor d’aquesta moció de diputació. Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

 

Finalment, es va afegir un últim punt d’urgència per a nomenar suplents per a les pròximes comissions de comptes. En el Cas de Compromís el suplent serà Damián Martínez.