1. Aprovació, si escau de les Actes de les sessions anteriors
2. Donar compte de la correspondència
3. Donar compte de Resolucions de l’Alcaldia

Aquests punts són de caràcter orgànic i formal, i tots tres van ser aprovats sense intervencions.

4. Aprovació del Compte General corresponent a l’exercici 2015

En aquest punt es proposa l’aprovació del compte general corresponent a l’exercici anterior que finalment acaba aprovat per unanimitat sense intervenció per part de cap grup municipal.

5. Modificació de l’ordenança reguladora de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica

En aquest punt el que es pretén regular d’aquesta ordenança reguladora fiscal és afegir un article on es bonifique el 100% de l’impost de vehicles de tracció mecànica a aquells cotxes que tinguen més de 25 anys o siguen considerats històrics.

Des de Compromís va prendre la paraula el nostre regidor Damián Martínez per preguntar en primer lloc si la bonificació anava a ser als vint anys, o als vint-i-cinc, ja que a l’expedient amb la documentació que se’ls entrega als regidors estava erròniament. Queda esclarit que és un error i que es bonificarà als vint-i-cinc.

Seguidament, continua la seua intervenció afegint: “Aprofitant que hui en aquest ple posem damunt la taula el pacte valencià sobre la mobilitat sostenible, el qual ja avancem que anem a votar a favor, ens pareix que és un bon moment per aplicar-lo. Ens pareix correcte que es bonifique els cotxes històrics i de més de vint-i-cinc anys, però aquests produeixen molt de CO2. Per a començar incentivar la mobilitat sostenible des de compromís ens sembla més que raonable bonificar a cotxes que no contaminen com els híbrids i els elèctrics“.

Per tant, des de Compromís per Castelló de Rugat es va presentar una esmena perquè la redacció final de l’article sobre les bonificacions quedara d’una forma aproximada a la següent manera:

  • Gaudiran d’una bonificació del 50% de la quota de l’impost: Tots els subjectes passius que acrediten la titularitat de vehicles híbrids.
  • Gaudiran d’una bonificació del 75% de la quota de l’impost. Tots els subjectes passius que acrediten la titularitat de vehicles elèctrics.
  • Gaudiran d’una bonificació del 100% els vehicles històrics o aquells que tinguen una antiguitat mínima de vint-i-cinc anys.

Des de l’equip de govern van demanar ajornar la votació de l’esmena presentada per al següent plenari per poder estudiar-la. Finalment va ser aprovada per unanimitat la proposta de l’equip de govern de bonificar els cotxes de més de vint-i-cinc anys i històrics a l’espera de l’adhesió, si així ho considera el plenari, de l’esmena presentada per Compromís.

6. Modificació de l’ordenança reguladora de la Taxa per la Prestació del Servei d’Escola Infantil Municipal

Aquest punt inclou l’adhesió de les taxes que s’hauran de pagar per al comedor de l’escola infantil municipal.

Pren la paraula el nostre regidor Pasqual Sanjuan i afirma que des de Compromís per Castelló de Rugat estem molt contents de poder gaudir d’un menjador a l’escola infantil, ja que era un dels punts que teníem establerts al nostre programa electoral i que consideràvem de necessitat.

Pasqual va considerar matisar al ple que havíem consultat a alguns pares i mares per comprovar si el preu s’adequava, i ens van afirmar que sí. Però els pares i mares creien que eixe era el preu definitiu, ja que l’ajuntament els havia assegurat que així anava a ser en una reunió. D’esta forma creien que ja estava en vigor i no cabia possibilitat que fóra diferent.

Des de Compromís vàrem votar a favor, però vàrem transmetre el nostre malestar a l’equip de govern pel que ens pareix una falta de respecte cap a la institució legislativa del plenari, inclòs a les mateixes mares i pares, assegurar en una reunió una mesura que encara no està aprovada pel plenari. Sabent que al plenari és on es regula, és on es vota i és on s’aproven o no les ordenances en un govern en minoria.

Finalment, aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

7. Establiment de la Taxa per prestació d’ensenyaments especials en establiments municipals, ús d’instal·lacions i edificis municipals i l’aprovació provisional de l’ordenança fiscal corresponent.

En aquest punt pren la paraula el nostre regidor Damián Martínez, per expressar que aquest punt a l’ordre del dia s’ha modificat cinc minuts abans del plenari, ja que des de secretaria s’ha modificat determinats paràgrafs de l’expedient i de la documentació i se’ns ha entregat abans de començar el ple una nova proposta completament diferent de la que teníem. Tot açò sumat a l’error en la documentació del punt cinc a l’ordre del dia, i sumat a què no se’ns ha entregat cap documentació respecte a la carta europea per la igualtat entre homes i dones del punt tretze.

Aquesta actuació entenem que va en contra de l’art. 46.2.b de la Llei de bases de règim local: “la documentació integra dels assumptes inclosos en l’ordre del dia que hagen de servir de base al debat, en el seu cas, votació hauran d’estar a disposició dels regidors/es des del mateix dia de la convocatòria.

Per tant, des de Compromís vàrem considerar que el millor era retirar aquest punt igual que el punt tretze per a debatre’l al següent ple amb tota la documentació i amb els detalls que tenim dret a conéixer. Finalment així va ser i es va retirar per al posterior plenari.

8. Establiment de la Taxa per la concurrència als procediments de selecció de personal convocats per l’Ajuntament i l’Aprovació Provisional de l’ordenança fiscal corresponent.

En aquest punt, l’equip de govern proposa al ple que per a optar a una plaça per a treballar per a l’Ajuntament es pague una determinada quantitat per presentar-se al procés de selecció.

Des de Compromís entenem que aquest apartat s’haja de regular, ja que s’ha de pagar al tribunal que realitza el procés, però consideràvem que aquesta mesura no era de caràcter social. És a dir, fer pagar a la gent que està aturada i busca treball, tenint en compte la realitat de la nostra societat i la realitat que estan sofrint milions de famílies actualment.

Per tot això des de Compromís vàrem presentar una esmena perquè s’incloguera un article destinat a bonificacions, perquè gaudisquen una bonificació del 50% de la cota tributària els membres de família nombrosa, i també un 50% les persones aturades de llarga duració.

L’esmena de Compromís va ser aprovada per unanimitat i per tant es va incloure, i finalment la integritat del punt va ser aprovat també per unanimitat.

9. Concessió compatibilitat de serveis a la Treballadora Social Sra. Elena Puig Reig

Aquest punt la treballadora Elena Puig sol·licita una concessió de compatibilitat per a poder treballar a la Universitat de València i que no afecta en el seu horari.
S’aprova per unanimitat.

10. Manifest de suport al “Pacte valencià per la mobilitat segura i sostenible”.

Des del nostre grup municipal veiem amb bons ulls el pacte per la mobilitat segura i sostenible que ens presenta la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per a la seua aprovació. Així ho va expressar el nostre portaveu Pasqual Sanjuan: “És un clar exemple que les coses estan canviant al territori valencià. Moltes ciutats ja han començat a prendre un camí de consciència sostenible i de respecte a el medi ambient, i que esperem que Castelló de Rugat també camine en eixa direcció“.

Finalment aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

11. Proposta de Compromís per Castelló de Rugat per Adhesió voluntària al “Codi de bon govern de la Generalitat”.

El Codi de Bon Govern és una eina de regeneració democràtica que implica el compromís de promoure la participació, el progrés, la justícia social, la llibertat, l’honestedat, la decència política i la confiança de la ciutadania en les seves institucions i per això, des de Compromís, vàrem convidar a que els regidors i regidores de Castelló de Rugat s’adheriren a aquest document.

El Codi de bon govern és el mecanisme més eficaç de control del poder i l’ètica pública i de demostrar a la ciutadania que el que venim és a millorar el nostre poble i no a pedrer el temps. És una manera de comprometre’ns amb la transparència, amb la participació i sobretot a posar-ho en pràctica.

En aquest punt va demanar la paraula el portaveu del Partit Popular per expressar la seua disconformitat amb l’art. 11 del codi sobre aconfessionalitat que diu el següent: “Les persones subjectes al present Codi no estaran obligades en cap cas a participar en actes religiosos en la condició del seu càrrec. La seua assistència a aquests serà a títol individual, en exercici del dret de llibertat religiosa. 2. Les persones subjectes al Codi procuraran que les institucions o corporacions a què pertanyen s’abstinguen, corporativament, de participar en les presidències d’actes religiosos. Només podran participar en aquests actes en el cas que, per raons històricament consolidades, tinguen un valor cultural assumit comunitàriament que transcendisca al seu origen religiós.

El nostre regidor Damián Martínez va explicar el motiu pel qual açò es regulava d’aquesta manera: “Durant molt de temps el Partit Popular a la Generalitat Valenciana utilitzava les processons per a portar als seus càrrecs en despeses de representació. És a dir, anaven a processons i cobraven com si estigueren treballant representant a la Generalitat. Fins i tot a Castelló de Rugat en anteriors legislatures va vindre un dels imputats en el cas Gürtel, Juan Cotino. D’aquesta manera tan bàsica saquejaven les institucions. Per això l’actual govern del botànic ha decidit que açò no torne a passar. Que qui vulga anar a les processons que vaja a títol personal i no en representació de ningú tenint en compte a més l’aconfessionalitat de l’estat espanyol.

Finalment la proposta de Compromís per adherir-se voluntàriament al codi de bon govern va ser aprovat per unanimitat.

12. Moció presentada per Compromís per Castelló de Rugat per a protegir el sol cremat.

Va prendre la paraula el nostre regidor Pasqual per explicar:  “La Ley de Montes va obrir la porta a la construcció en terrenys cremats, una actitud irresponsable per tots els casos que tenim d’incendis provocats amb un objectiu d’especulació urbanística. No fa falta viatjar mol lluny, sols uns 20 kilòmetres per arribar als termes d’ Albaida, Agullent i Ontinyent on es va produir misteriosament un incendi per on anava a passar una línia d’alta tensió. Un cas conegut per tots i que des de Compromís per Castelló de Rugat enviem tota la nostra força i solidaritat als encara encausats en el judici.. Protegir la terra no és il·legal

I continua “El govern del botànic va blindar açò. És a dir, gràcies a l’actual govern autonòmic, les nostres terres estan protegides i ja no es pot urbanitzar en sol cremat. Però des de Compromís, considerem que la decisió de no urbanitzar les zones cremades hauria de ser cosa de tots i no només d’aquelles comunitats autònomes que com la nostra tenen consciència ecològica. Per tot això sol·licitem que el Ple exigisca al govern centra que retire la darrera modificació de la Lleu 42/2003.”

Finalment, aquesta moció va ser aprovada per unanimitat.

13. Adhesió a la Carta Europea per la igualtat entre dones i homes en la vida local.

Aquest punt va ser retirat per falta de documentació.

14. Precs i preguntes.