El passat divendres, 25 d’agost, en l’auditori municipal, es va celebrar la sessió ordinària del Ple de l’ajuntament. Es van debatre els següents punts:

  1. Aprovació, si escau de les Actes de les sessions anteriors.
  2. Donar compte de la correspondència.
  3. Donar compte de Resolucions d’Alcaldia.

Aquests punts són de caràcter orgànic i formal, i tots tres van ser aprovats sense intervencions.

  1. Donar compte de la Sentència nº 539/2017 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, dimanant de P.O. nº 489 i 493/2013.

En aquest punt, l’alcaldia va procedir a informar al plenari sobre una sentencia desfavorable a l’ajuntament. Aquesta sentència obliga a l’ajuntament a expropiar els terrenys de Baldosín Boronat, definits com a zona verda en el PGOU i queda obligada a indemnitzar als veïns afectats per valor 352.000 euros.

L’alcaldia va explicar que s’està en un procés de negociació en el que ja s’han sentat les diferents parts per assumir el pagament.

  1. Modificació de crèdits del Pressupost de l’any 2017.

En aquest punt des de l’equip de govern es proposava modificar els pressupostos en diferents punts. Des del nostre Grup Municipal es va presentar la següent esmena, on s’explica també la nostra posició:

“El dia 28 de desembre del 2016 es varen aprovar per unanimitat els pressupostos anuals per a l’any 2017. Tots els grups municipals vàrem expressar la nostra satisfacció d’aplegar a consens per a dur a terme aquests pressupostos.

El dia 21 d’abril del 2017, sols quatre mesos després de l’aprovació, l’alcalde anunciava i convidava a gaudir de la nova zona recreativa del “Pou dels racons”. Una obra executada unilateralment per l’equip de govern, sense comunicació, diàleg, o qualsevol tipus d’informació amb el nostre grup municipal.

Hui, en aquest plenari en data de 25 d’agost de 2017, l’equip de govern al no estar pressupostades aquestes obres i no haver-hi una previsió de fons prèvia, presenta una modificació de crèdit per crear una partida per al pou dels racons, i per a la reforma de la plaça de la constitució.

És a dir, l’equip de govern en minoria, va executar diverses obres unilateralment sense tenir la consignació pressupostaria i els diners per poder-les realitzar.

Des del grup municipal Compromís per Castelló de Rugat volem expressar el nostre malestar per aquesta forma de procedir de l’equip de govern:

No és lògic executar una obra sense consignació pressupostaria, ni sense la majoria necessària. El més sensat hauria de ser primer gaudir de la majoria suficient al plenari per a poder assignar un pressupost, i després, finalment executar-la. Aquest equip de govern ha pres el camí contrari: Execució d’una obra sense tenir els diners, i hui al plenari presenta una proposta per assignar-los sense cap tipus de diàleg, consens i sense majoria.

Els pressupostos es varen aprovar a finals de desembre, i sols quatre mesos després ja estava realitzada l’obra del pou dels racons i oberta al públic. Sols trobem dues raons per haver actuat d’aquesta manera:

1) No afegir aquesta obra als pressupostos tal volta va servir per a amagar-ho a l’oposició. Fet molt greu i antidemocràtic, perquè realment no se’ns està amagant a les persones que exercim com a regidors, sinó a tot el poble.

2) Simplement aquest equip de govern es basa en la improvisació. Quan li ve, fa i desfà. Fet encara més greu perquè anar improvisant demostra la falta de projecte sòlid d’aquest equip de govern.

A tot açò se li ha de sumar el vessant política clau, que és que l’equip de govern està en minoria i necessita l’aprovació, o com a mínim abstenció de Compromís, per a dur a terme les seues decisions, -A no ser que preferisca l’ajuda del Partit Popular-, i amb el grup municipal Compromís aquest equip de govern durant aquests dos anys de legislatura, a excepció d’una vegada a l’any en els pressupostos, MAI ha mostrat voluntat de consensuar cap decisió.

Per últim, des del grup municipal Compromís volem remarcar que no estem centrantnos en la idoneïtat d’aquestes obres o no. Aquest assumpte donaria per a un altre debat com ja vàrem tenir en l’anterior plenari del dia 14 de juliol sobre el pou dels racons. Podem estar a favor o en contra, i fins i tot algunes de les obres les considerem necessàries. Però la manera de procedir de l’equip de govern és absolutament fora de lloc, dictatorial, i prepotent.

PROPOSEM

En primer lloc, convidem a l’equip de govern a reunir-se amb nosaltres per a junts, amb diàleg i consens poder tirar endavant les diferents propostes per a millorar el nostre poble.

En segon lloc, proposem la retirada del punt primer de l’acord les partides 631- 179 i 600, per haver-les executat sense consignació pressupostaria, ni consens.

En tercer lloc, proposem la retirada del punt primer de l’acord la partida 619, per la indefinició de no especificar quines són les inversions a les quals es refereix.”

Finalment, i per explicar-ho millor el nostre portaveu, Pasqual Sanjuan va explicar: “El que ha fet l’equip de govern és com si qualsevol persona se’n anara a comprar una camisa, i a l’hora de pagar-li al dependent, li diguera que tranquil, que ha de parlar en sa mare per a que el deixe els diners. I resulta que quan va a parlar en la mare ella no sap res de que se’n ha anat a comprar una camisa, s’enfada i no li dona els diners. Evidentment la mare és la sobirania popular representada en el plenari.

I en este punt estem. Evidentment la camisa s’ha de pagar perquè el de la tenda no té la culpa de la nefasta forma de procedir de l’equip de govern. Per això nosaltres estem disposats a solucionar este problema que l’equip de govern ha generat, i que havera sigut tan fàcil de solucionar com haver vingut a parlar amb nosaltres abans amb un mínim de diàleg.”

Finalment, els punts als que feia referència la esmena van ser retirats per a seu debat en posteriors plenaris, i la resta aprovats.

  1. Aprovació compte General any 2016.

És va donar compte del compte general de l’any passat i va ser aprovat per unanimitat.

  1. Precs i preguntes.