El passat divendres, 23 de febrer, en l’auditori municipal, es va celebrar la sessió ordinària del Ple de l’ajuntament. Es van debatre els següents punts:

1. Aprovació, si escau de les Actes de les sessions anteriors.
2. Donar compte de la correspondència.
3. Donar compte de Resolucions d’Alcaldia.

Aquests punts són de caràcter orgànic i formal, i tots tres van ser aprovats sense intervencions.

4. Alienació terrenys municipals
Es proposa per l’equip de govern l’adjudicació mitjançant subhasta de determinades parcel·les propietat de l’ajuntament establertes en l’horta gran.

D’igual forma que en l’anterior ple, des del grup municipal Compromís, vàrem manifestar que aquests terrenys del polígon estan parats i ens pareix que posar-los a subhasta és una bona mesura per poder guanyar liquiditat per al nostre ajuntament submergit en deutes, i per tant vàrem votar a favor.

La proposta va ser aprovada per unanimitat.

5. Exercici d’accions judicials.
Durant l’any 2014 i els primers mesos de l’any 2015 l’anterior Alcalde i quatre regidors més del Partit Popular, percebien mensualment quantitats per assistències, les quals eren percebudes amb periodicitat mensual per cadascun dels regidors i que oscil·laven entre 240 € i 760 € amb un total anual que entre tots ascendia a 37.720 €

Es proposa executar accions judicials en defensa dels interessos de l’Ajuntament. En aquest moment una regidora del Partit Popular, al no poder participar en la votació, ja que aquest punt, en cas d’aprovar-se les accions judicials també anirien contra ella, abandona el plenari per a formar part del públic.

Des del nostre grup municipal, el nostre regidor Damián Martínez va expressar el seu malestar i va pronunciar les següents paraules:

“Estem davant uns fets indiciaris de SAQUEIG del nostre ajuntament. És molt greu. I és en aquest moment on ens preguntem què és el que ha succeït? Doncs ha passat simplement que en Castelló de Rugat, com en aquesta comunitat autònoma, hem viscut en una anomalia democràtica amagada darrere d’un miratge, que ens presentava redones grandiloqüents, de camps de futbol, de grans esdeveniments, etc. Tot ben gran. Però que amagava una tenebrosa realitat, com hui veiem ací.

En el 2012, el nostre poble va aplegar als 4 milions d’euros de deute. Estem parlant que cada veí i veïna de Castelló de Rugat hauria de posar de la seua butxaca 2.000 € per a poder pagar-lo. 2.000 € cadascú.

Un deute sense explicació. Perquè si en tot cas haguérem tingut unes infraestructures locals dignes o haguérem executat unes inversions amb un elevat cost, encara li trobaríem un motiu, però és que tot el contrari… Les escoles velles estaven caient, el gimnàs vell estava en ruïnes, en les escoles de primària els pares i mares dels xiquets s’organitzaven per a reparar els desperfectes, etcetc El poble estava abandonat, i a més estava quebrat.
Sols ens faltava ja açò.

Ningú veí o veïna del nostre poble els va posar ahí perquè saquejaren i s’aprofitaren del seu poder. Per això mateix la gent ja no confia amb el PP, perquè en totes les administracions ens han demostrat que no són de fiar. Mentre uns ens apretàvem el cinturó, altres es creien en la capacitat de poder fer el que volgueren amb els diners de tots i totes.

I si tots aquests fets que es presenten ací hui, es demostren, haurà sigut com si hagueren entrat a robar a les cases del nostre poble, perquè encara estem pagant aquell deute que va generar el Partit Popular i lastra a tot un poble. A mi, almenys, em cauria la cara de vergonya.

I per a esbrinar, si açò que hui es planteja ací va passar o no, i fer justícia, s’han d’interposar les accions judicials pertinents, per tant des de Compromís votarem a favor.”

Finalment el nostre regidor va acabar sol·licitant al plenari dues coses:

  • “La primera d’elles, jo crec que és evident. Des de Compromís, li demanem al Partit Popular, que si realment es creu el seu propi discurs de regeneració interna, en cas que es demostre la més mínima culpabilitat en aquest assumpte, que EXPULSE a l’actual presidenta del PP i regidora d’aquesta corporació, presumptament implicada.
  • I la segona: Que tornen fins a l’últim cèntim! Si finalment es demostra la culpabilitat, que tornen al poble el que li han furtat al poble.”

Per això des de Compromís vàrem presentar una esmena per incloure un tercer acord al document que proposa l’equip del govern. I vàrem proposar que el document incloguera el següent paràgraf:

Entre les altres responsabilitats jurídiques que es puguen derivar, dirigir les anteriorment citades ACCIONS JUDICIALS cap a la restitució econòmica del dany causat a l’Ajuntament de Castelló de Rugat.

És a dir que tornen el que no és d’ells.

L’esmena de Compromís perquè tornen fins a l’últim cèntim va ser aprovada per unanimitat.

La proposta d’interposar accions judicials va ser aprovada amb els vots de l’equip de govern i Compromís, i amb l’abstenció del Partit Popular.

6. Adhesió a la xarxa de municipis cap a la sostenibilitat.
Des de Compromís vàrem explicar que estem absolutament a favor en seguir el model de poble sostenible, i per descomptat votarem a favor de construir un Castelló de Rugat ecològic i sostenible.

Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

7. Adhesió a la xarxa Espanyola de ciutats saludables.
Des del nostre grup municipal vàrem explicar que tot el vaja en la direcció de millorar la vida i el benestar dels nostres veïns i veïnes va a trobar el suport de Compromís, per tant nosaltres vàrem votar a favor.

Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

8. Moció adhesió al dia internacional de la síndrome d’Asperger.
Des del nostre grup municipal vàrem explicar que el dia 18 de febrer va ser el dia mundial de l’Asperger, des de Compromís pensem que tots els dies són els dies per a lluitar per la igualtat i la inclusió de les persones. Hem de caminar moltíssim per evitar la menysvaloració i marginació, i valorar tot allò que ens fa diferents però que al mateix temps fa que tots i totes siguem iguals, ja que som persones.
Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

9. Moció sobre commemoració del dia internacional de la dona.
El dia internacional de la dona és un dia molt important de lluita i reivindicació. És un dia per visibilitzar la desigualtat que malauradament hui encara pateixen les dones pel simple fet de ser dones, per això des de Compromís vàrem encoratjar a totes que participaren en la Vaga del dia 8M i que realitzen els respectives aturades convocats pels sindicats.
Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

10. PLA DE CREMES LOCALS.
En la nostra terra s’ha utilitzat l’ús del foc com a ferramenta fàcil d’eliminar els residus en les activitats agrícoles, jardineria i neteja de marges. Per això és molt important gaudir d’un pla local de cremes que establisca i controle aquesta activitat. Per això nosaltres des de Compromís vàrem votar a favor.
Aquest punt va ser aprovat per unanimitat.

11. Torn obert de paraula.