• El gran volum de propostes de modificació va obligar a deixar el punt damunt la taula fins al següent plenari i a consensuar postures entre els grups polítics.

El passat divendres 26 de febrer va tindre lloc el plenari ordinari de Castelló de Rugat en el qual es va debatre la proposta de l’equip de govern socialista per posar en funcionament una ordenança de convivència ciutadana. Compromís va criticar la unilateralitat de la proposta presentant 36 esmenes, un gran volum de propostes de modificació que va obligar a deixar el punt damunt la taula fins al següent plenari i a consensuar postures entre els grups polítics per poder tirar endavant l’ordenança.

Compromís va criticar en el plenari el fet que no existira un procés participatiu previ a la seua elaboració i la semblança amb l’ordenança de convivència de la ciutat Barcelona, fins al punt de recollir com a pròpia l’aplicació d’aquesta en el metro i l’estació de tren, inexistents en Castelló de Rugat. “Castelló de Rugat no és Barcelona” va afirmar el seu portaveu durant la seua exposició.

Tot i la presentació de les 36 esmenes, Compromís va mostrar el seu suport parcial a l’ordenança amb la finalitat de crear un marc legislatiu que fomente i garantisca la convivència de la ciutadania en l’espai públic.

Segons la proposta d’acord presentada per l’equip de govern, passejar el gos sense corretja podria suposar una multa de fins a 3.000 €, quantitats econòmiques segons Compromís desproporcionades. Entre altres qüestions esmenades per Compromís es troba la proposta del govern socialista de prohibir l’entrada de menors de 6 anys que no vagen acompanyats a instal·lacions esportives, i que Compromís pretén suprimir. Altres esmenes suposen l’adhesió de la mediació i resolució pacífica de conflictes com un element neuràlgic de la convivència, la necessitat d’analitzar prèviament a les festes locals la ubicació i organització dels actes festius amb entitats festeres i el veïnat, o l’obligatorietat de mantindre els solars de la localitat nets i tancats, entre altres esmenes.

Segons el grup municipal Compromís, format per Míriam Martí i Damián Martínez: “Estem d’acord en dotar-nos d’una ordenança que garantisca la convivència al nostre poble. Tot i això, no podem entendre que el procediment per a l’elaboració d’aquesta normativa no passe per la participació prèvia de la ciutadania i pel consens entre els grups municipals. Hi ha qüestions en les quals no estem d’acord perquè les considerem fora de la realitat local, i seguim treballant des d’una oposició constructiva per poder construir un poble més cívic per a les persones.