El passat divendres, 8 de febrer, en l’auditori municipal, es va celebrar la sessió ordinària del Ple de l’ajuntament. Es van debatre els següents punts:

  • Aprovació, si escau de les actes de les sessions anteriors.
  • Donar compte de la correspondència.
  • Donar compte de Resolucions de l’Alcaldia.

Aquests punts són de caràcter orgànic i formal, i tots tres van ser aprovats sense intervencions.

  • Pressupost ordinari de l’exercici 2019

En aquest punt l’equip de govern va presentar la seua proposta de pressupostos de 2019.

Des del primer dia que l’actual equip de govern socialista va decidir no exportar la fórmula del ‘Govern del Botànic’ a Castelló de Rugat per a governar en minoria, des de Compromís per Castelló de Rugat hem reclamat una política d’altura de mires, de diàleg i de consens pel bé del nostre veïnat. Durant la legislatura hem treballat perquè així siga, per aconseguir sumar una majoria social i política capaç de dialogar i consensuar polítiques per millorar el nostre poble. Per desgràcia, no ha sigut així, i la presentació d’aquest esborrany de pressupostos per part de l’equip de govern és el clar exemple. Aquest esborrany de pressupostos, no ha sigut negociat ni consensuat en cap aspecte, i el pitjor de tot és que ni tan sols s’ha intentat. No hem rebut tan sols una telefonada per intentar apropar postures, o simplement conéixer la nostra posició al respecte.

La voluntat de qualsevol govern hauria de ser aprovar els pressupostos, i sobretot si s’està en minoria intentar negociar-los per poder traure’ls endavant. En qualsevol àmbit, aquesta relació de fets i d’actituds conduirien a qualsevol opció política a la votació en contra dels pressupostos. Però nosaltres continuem creient en el consens, en el diàleg i en la necessitat de poder brindar uns pressupostos de progrés a Castelló de Rugat que posen en el centre les necessitats dels nostres veïns i veïnes. És per això, que des de Compromís, encara que parega que ens topem amb una paret per enèsima volta, vàrem presentar 8 esmenes parcials als pressupostos, per poder aprovar-los i realitzar la nostra aportació. Entre elles, la creació d’un espai jove, l’adeqüació de la casa del metge, un nou model d’il·luminació ornamental, la creació d0un espai verd en la zona de la nevera, l’establiment d’un piló automàtic en la plaça de la Constitució, la pavimentació del camí del carrer de la serra i l’establiment d’un repetido de señal de TV. Pots consultar el document i les esmenes des d’ací: https://goo.gl/TcX3DA

Totes les esmenes de Compromís van ser rebutjades. Els pressupostos van ser aprovats amb els vots del PSOE, l’abstenció de Compromís, i el vot en contra del Partit Popular.

  • Moció presentada pel grup municipal Compromís per a garantir el visionat de la televisió en Castelló de Rugat.

S’imagineu connectar el vostre televisor i no poder veure el vostre programa favorit, les notícies, i en definitiva no veure cap canal de televisió?

Al nostre poble, en la zona de l’Horta Gran formen part de la xicoteta minoria de persones on a hores d’ara no poden veure correctament els canals de televisió o directament cap canal. És hora de buscar solucions, és per això que des de Compromís per Castelló de Rugat proposem al plenari:

  • Realitzar tot allò que siga necessari per a garantir el dret dels veïns i veïnes de la zona de l’horta gran i del nostre poble, a poder rebre senyal de Televisió.
  • Estudiar la viabilitat de l’establiment d’un repetidor de senyal que done cobertura a les zones afectades.

Pots consultar la moció des d’ací: https://goo.gl/aXDgvE

La moció va ser aprobada per unanimitat.

  • Donar compte de la información remesa al ministerio d’hisenda sobre l’execució pressupostària trimestralment
  • Donar compte de la información remesa al ministerio d’hisenda sobre el cost efectiu dels serveis de l’any 2017.

Aquests punts són  de carácter informatiu per al plenari.

  • Precs i preguntes.

El nostre portaveu, Damián Martínez va formular les següents preguntes:

  • “Veïns i veïnes m’han informat que el camí a peu per anar al Rafol, per les nits té poca il·Luminació, conseqüència que hi ha faroles que no van i no saben si están fundides, altres que fan poca il·luminació. M’agradaria saber si els han aplegat també queixes al respecte i si tenen pensat solucionar aquest problema.”

L’equip de govern va contestar que s’han produït obres de cablejat que han suposat l’apagada de llums i ja está solventat.

  • “La formulación d’esta pregunta és llarga. He rebut una carta, dirigida a vosaltres i que també heu rebut, i no heu contestat, que vaig a llegir-la per a poder formular pregunta. La persona en qüestió que la remiteix m’ha donat autorització, fins i tot per a dir el seu nom, però ho vaig a a obviar el seu nom perquè no pensé que siga important, i vosaltres segur que ja sabeu qui és. Passe a llegir-la:

“Hola Antonio, permítame que me presente. Soy […] , director de […], una pequeña compañía que tuvimos el gusto de actuar en vuestro municipio en […]  con una obra educativa para los escolares.

El problema es que estamos en febrero del siguiente año y aun no he recibido el pago. Cada vez que llamo me dan largas , que si una semana más, que si están haciendo pagos y seguro que la factura entra en esta remesa. Que le voy a contar que imagino no sepa ya.

Yo soy […] de profesión, me dedico a esto desde hace 11 años y sí, he sufrido estos retrasos en la peor época de la crisis y con cierto partido político que mejor no recordar.

Pero mi sorpresa mayúscula me llega con la actitud de este Ayuntamiento, gobernado por la izquierda a la cual pertenezco y defiendo siempre que tengo ocasión aunque esto es indefendible.

Imagino que usted, come, paga hipoteca o alquiler, paga impuestos, etc. Pues lamentablemente yo también lo hago, soy un autónomo que no puedo resistir que la administración me deba estos importes y sobre todo me cuesta resistir anímicamente que el partido socialista y obrero tenga estos problemas a la hora de pagar.

Espero que no me salga por herencia recibida y todo eso ya que si no hay dinero mejor que no contraten, no nos dejen empantanados.

Sin duda coincidirá conmigo que esto es una vergüenza, sobre todo para su municipio. Son el ayuntamiento que mas demora tienen para pagarme. Esto la última vez que me pasó fue hace siete años.

Espero entienda mi malestar y mi impotencia. Pienso sinceramente que no hay derecho que las personas de a pie tengamos que poner de nuestro bolsillo (yo ya he pagado el iva y el irpf de una factura que no ha sido abonada por ustedes).

Espero su respuesta y sobre todo espero el pago de la actividad”

A esta persona no se li va contestar a aquesta carta. Tampoc se li ha pagat. Tinc ací també la factura per si la necesiten- M’agradaria saber quiné s el período mitjà de pagament a proceïdors d’aquest Ajuntament, i evidentment també m’agradaria saber perquè está passant açò en el nostre Ajuntament. L’equip de govern informa que el periode aproximadamente mitjà de pagament és de 180 dies.