• L’adhesió a Xarxa Salut implica el compromís del municipi en el desenvolupament d’accions de promoció de salut local, com també la possibilitat de rebre subvencions de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions per a realitzar projectes que milloren la salut dels veïns i veïnes.

Compromís per Castelló de Rugat ha registrat una moció, per incloure Castelló de Rugat entre la Xarxa de Municipis per la Salut de la Comunitat Valenciana. Aquesta xarxa de municipis creada des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i emmarcada en el IV Pla de Salut, va nàixer com un marc d’actuació cap al reconeixement que totes les polítiques en l’àmbit local poden tindre un impacte sobre la salut dels veïns i veïnes i que, per tant, és necessari treballar per a la salut des de la intersectorialitat, amb perspectiva d’equitat per a disminuir les desigualtats en salut. Actualment s’han adherit més de 170 municipis d’arreu del territori.

Les actuacions en l’àmbit local que reconeix el IV Pla de Salut se centren en accions formatives i de capacitació dels membres del grup impulsor del projecte, anàlisi de la situació de salut del municipi de manera participativa, la incorporació dels recursos locals que generen salut, i finalment el desenvolupament de projectes orientats a promoure la salut en les diferents edats i en els diferents entorns de la vida de les persones en l’àmbit municipal. A més, aquest tràmit permetrà al municipi accedir a subvencions que la Direcció General de Salut Pública i Addiccions convoca de manera exclusiva per als municipis inclosos en aquesta xarxa.

Segons Damián Martínez, portaveu local de Compromís: “Els Ajuntaments tenen un paper molt important en la implementació de la perspectiva de salut i equitat en totes les polítiques que desenvolupen. En els municipis, els pobles, les ciutats i els barris són els entorns on la ciutadania treballa, estudia, estima, juga, es relaciona i en definitiva viu. És en l’entorn local on es forja la salut i on les accions estan més prop de la gent”. A més conclou, “en aquesta matèria el govern local del partit socialista no ha treballat al llarg d’aquesta legislatura ni l’anterior, i és necessari que al nostre poble abordem problemes de salut com el sedentarisme, l’obesitat infantil, la soledat no desitjada, la falta d’educació sexual, problemes relacionats amb les addiccions al joc, etc. Per tant, amb la presentació d’aquesta moció esperem la implicació del govern local i dels diferents grups municipals, per millorar la salut dels nostres veïns i veïnes.”