Segons l’Agència anticorrupció sota la signatura de l’Alcalde es van enviar documents manipulats i falsos amb la intenció d’entorpir la investigació i fer creure als funcionaris de l’agència que s’havia tramitat legalment un contracte presumptament irregular.

Compromís Castelló de Rugat, ha emés un comunicat en el que demana responsabilitat política i la dimissió de l’Alcalde de Castelló de Rugat per les acusacions de l’agència sobre la comissió d’un presumpte delicte de falsedat documental.

El 2019, Compromís va presentar una denúncia davant l’agència antifrau en la qual posava el focus en l’expedient d’adjudicació del servei Bar-Restaurant L’ALMUD. Segons la denúncia de Compromís l’empresa concessionària es va comprometre mitjançant contracte a la neteja del camp de futbol, vestuaris i exteriors, així com a l’abonament d’un cànon anual de 10.000 € més IVA. Des de la data de la signatura del contracte en el 2016, l’empresa no es va encarregar de la neteja acordada com tampoc va realitzar el pagament dels canons pactats.

L’Ajuntament en el moment de la presentació de la denúncia, mai havia reclamat el seu pagament, devent l’empresa concessionària al municipi 35.000 €. A judici de l’agència “és un fet constat que mostra en qualsevol cas una passivitat en l’exercici de les accions recaptatòries  que corresponen a la entitat local i que pot suposar el menyscapte de cabdals públics”.

Paral·lelament, presumptament aquesta empresa va ser l’encarregada d’organitzar l’enllaç matrimonial de l’Alcalde, sense els permisos corresponents i amb un informe desfavorable de la Secretaria per l’ocupació inadequada de la via pública.

Sumat a l’anterior, l’Agència antifrau ha pogut corroborar que la forma d’adjudicació del Bar-Restaurant ALMUD utilitzada per l’Ajuntament, mitjançant procediment obert simplificat està reservat exclusivament als contractes d’obres, serveis i subministraments, i que per tant no és aplicable al tipus de contracte de concessió de servei utilitzat per l’Ajuntament.

Davant aquesta presumpta irregularitat, l’Agència va sol·licitar documentació a l’Ajuntament. L’Ajuntament la va remetre, però posteriorment va realitzar una al·legació signada per l’Alcalde socialista, Antonio Esquinas, afirmant que els documents que s’havien remés “no eren els corresponents i que induïen a error en el tipus de contracte”, pel que adjuntava una nova documentació.

Posteriorment a l’anàlisi d’aquesta nova documentació i de l’informe pericial informàtic  de l’agència, aquesta afirma que “s’ha constatat que els documents presentats en la fase d’al·legacions son falsos i es tracta d’una manipulació documental”. L’agència antifrau en el seu informe va més enllà i assegura “s’ha manipulat els documents originals amb la finalitat de fer creure als funcionaris de l’Agència Valenciana Antifrau que s’havia tramitat un contracte de serveis i no de concessió de serveis. Esta presumpta falsificació d’un document públic es tipifica amb un delicte recollit en l’art. 390 del Codi Penal”.

Per tot l’anteriorment exposat, l’Agència antifrau ha conclòs traslladar els fets que podrien ser constitutius de delicte al jutjat d’instrucció corresponent. A més d’això, sol·licita a l’Ajuntament la reclamació del pagament que deu l’empresa concessionària al municipi, que continue amb l’expedient sancionador respecte a l’ocupació de la via pública indegudament en l’enllaç matrimonial de l’Alcalde i que inicie la revisió d’ofici del procediment d’adjudicació de la concessió del bar en qüestió.

Segons Damián Martínez, portaveu de Compromís Castelló de Rugat, “els fets són d’una extrema gravetat i el reflex  del que hem vingut denunciant durant molt de temps des de Compromís. L’Alcalde ha d’assumir la seua responsabilitat política i dimitir per les greus acusacions realitzades per l’agència anticorrupció. L’equip de govern socialista no té cap projecte per a Castelló de Rugat, no compleix les seues promeses electorals, com tampoc pot seguir permetent irregularitats com les que estem descobrint. El millor és que l’Alcalde dimitisca i comencem a treballar conjuntament entre totes i tots per fer de Castelló de Rugat el poble que mereixen els nostres veïns i veïnes”.